Maatschappij- en Welzijnswetenschappen
Tweede graad
Benieuwd naar hoe mensen denken, voelen en waarom ze op een bepaalde manier handelen? In Maatschappij- en Welzijnswetenschappen duik je in psychologie, sociologie en filosofie. Theorieën worden tastbaar en je ontdekt hoe filosofen heel verschillend kunnen denken over grote vragen zoals goed en kwaad. Met extra aandacht voor sociologie-psychologie en een sterke basis in de algemene vakken, bouw je hier aan een toekomst in de doorstroomfinaliteit.
In de richting Maatschappij- en Welzijnswetenschappen leer je in het vak sociologie-psychologie hoe de mens handelt en denkt. Gegarandeerd een boeiende kennismaking met verschillende theorieën, die je zullen uitnodigen om kritisch te denken. In dit domein van de wetenschap zijn er nu eenmaal meer ‘waarheden’. In het vak inleiding tot de filosofie komt dit waarschijnlijk het best tot uiting wanneer je ontdekt hoe verschillende filosofen anders kunnen denken over goed en kwaad of de zin van het leven.
De algemene vakken volgen de leerplannen uit de doorstroomfinaliteit, voor wiskunde en Frans evenwel zonder de uitbreidingsdoelstellingen.
Het leerplan voor het vak sociologie-psychologie is identiek aan dat van Humane Wetenschappen (doorstroom-domeinoverschrijdend), maar er zijn meer lestijden voorzien om de leerstof te verwerken.
Vak
Derde jaar
Vierde jaar
godsdienst
2
2
Nederlands
5
5
Frans
3
3
Engels
3
2
wiskunde
4
4
aardrijkskunde
1
1
geschiedenis
1
1
natuurwetenschappen
3
3
labo natuurwetenschappen
1
1
lichamelijke opvoeding
2
2
inleiding tot de filosofie
1
2
sociologie-psychologie
5
5
artistieke vorming: beeld
1
0
artistieke vorming: muziek
0
1
Totaal
32
32
Wat verwachten we van jou?
- je hebt interesse voor psychologie, sociologie en filosofie
- je bent geboeid door de actualiteit
- je bent in staat om relatief grote pakketten leerstof te verwerken
Wat hierna?
De richting Maatschappij- en Welzijnswetenschappen bereidt je voor op de vervolgrichting Welzijnswetenschappen in de derde graad. Wil je het net iets praktischer in de derde graad, dan ben je ook uitstekend voorbereid op de richtingen Gezondheidszorg en Opvoeding & Begeleiding (dubbele finaliteit). Andere richtingen in de derde graad (doorstroom-domeingebonden of dubbele finaliteit) zijn niet bij voorbaat uitgesloten.
Vergelijkbare richtingen
Twijfel je nog over verschillende richtingen?
Het Keuzekompas kan je helpen.


Selecteer een richting voor de vergelijking.
...
Selecteer een richting voor de vergelijking.
...
Maak de vergelijking